Vosak, krema ili laser

Go down

Vosak, krema ili laser

Komentar  Emily on Fri Dec 28, 2007 12:21 pm

Uklanjanje neželjenih dlaka najčešće je motivirano estetskim razlozima, jer se u našem društvu nepoželjnom smatra dlakavost žena, pogotovo na licu, pod pazuhom i na nogama, a i kod muškaraca po leđima i ramenima ili među obrvama.

Najčešći način uklanjanja dlaka je brijanje, a u grupu mehaničkih metoda spadaju još i čupanje pojedinačnih dlaka te odstranjivanje pomoću voska ili šećera.

Nove tehnologije

Hemijske metode uključuju izbjeljivanje te razne depilacijske preparate koji se nanose na kožu i hemijski razgrađuju dlake. Uklanjanje je moguće i pomoću električne struje kojom se uništava korijen dlake, ali je ta metoda, iako rezultira nepovratnim uklanjanjem, bolna, mukotrpna, dugotrajna i ne omogućava tretman većih površina.

Razvoj laserske tehnologije donio je novine i na ovom planu. Mehanizam laserskog odstranjivanja dlaka je u selektivnom fototermičnom djelovanju na pigmente (melanin) u korijenu i tijelu dlake, čime se toplotno uništava i korijen, dok se okolno tkivo relativno manje zagrijava i ostaje neoštećeno.

Za skoro potpuno (do 90 posto) i trajno lasersko odstranjivanje dlaka s određenog dijela kože obično je potrebno više seansi (do šest), između kojih su razmaci od četiri do šest sedmica i to zbog prirode rasta dlake.

Treba napomenuti da ovaj mehanizam ne djeluje na dlake bez pigmenta (sijede) te da ima manji efekt na veoma svijetle dlake (s malo pigmenta), iako se i na njih može djelovati posredno (termičkim uništavanjem sistema žilica koji dovodi hranu dlaci), ali s manjom efikasnošću.

Ljudska koža je vrlo kompleksna struktura koja osim dlaka sadrži i cijeli niz drugih specifičnih tkiva (krvne sudove, razne žlijezde, živce, nakupine masnih stanica i sl.)

Koža također u manjoj ili većoj mjeri sadrži razne kromofore. Zato je kod primjene laserskog načina odstranjivanja dlaka potrebno voditi računa da se dlake unište do njihovog korijena, ali i da se što manje destruktivno djeluje na ostale dijelove kože.

Sistemi za svjetlosno odstranjivanje dlaka dijele se u dvije veće grupe - na lasere i na nekoherentne svjetlosne izvore, među kojima su najčešći, tzv. IPL (Intensified Pulse Light) uređaji.

Vrste lasera

Laseri za odstranjivanje dlaka djeluju na nekoliko poznatih dužina i to su: Rubinov laser (694 nm), aleksandritski laser (755 nm), diodni laseri od 980 nm) te Nd:YAG (Neodimij YAG) laser (1.064 nm).

IPL djeluju na talasnim dužinama od 400 do 1.200 nm, čiji se raspon ograničava upotrebom optičkih filtera.

Iako se pri tretmanu laserskog odstranjivanja dlaka koriste razni sistemi za hlađenje površine kože (čime se smanjuje mogućnost opekotina i posljedičnih bolova), ipak općenito vrijede pravila da se s porastom pigmentacije kože koristi sve manje energije.

Zbog toga se neki svjetlosni izvori jednostavno ne mogu koristiti za neke tipove kože. Naprimjer, Rubinov laser može se efikasno koristiti samo za kožu tipa I, II i III, aleksandritski i diodni još i za tip IV.

Što se IPL uređaja tiče, njihovom upotrebom mogu se postići dobri rezultati pri odstranjivanju dlaka, ali samo ako se radi o zaista kvalitetnom (i zato skupom) uređaju u rukama iznimno obučenog operatera.

Uzimajući u obzir interakciju laserske svjetlosti s kožom (u cjelini) te dlakama kao posebnim metama u primjeni laserske depilacije, može se sa sigurnošću tvrditi da je MEDIOSTAR laser (koji zrači na talasnoj dužini od 810 nm) najsigurniji svjetlosni sistem za odstranjivanje dlaka svih tipova kože. Zbog ovih izuzetnih karakteristika MEDIOSTAR laser postao je "zlatni standard" za svjetlosno odstranjivanje dlaka.

Korisne nuspojave

Tokom masovne upotrebe MEDIOSTAR lasera otkrivene su i određene korisne nuspojave, poput podmlađivanja kože, smanjenja i uklanjanja cističnih i upaljenih akni, uklanjanja manjih krvnih žilica, angioma i hemangioma, suzbijanja određenih virusnih oboljenja (herpes, bradavice).

dnevniavaz.ba
avatar
Emily
Aktivan clan
Aktivan clan

Broj komentara : 119
Age : 35
Location : Zenica
Registration date : 2007-12-27

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Vosak, krema ili laser

Komentar  Amra on Fri Dec 28, 2007 2:02 pm

Super,idem na brazilsku depilaciju Cool
avatar
Amra
Aktivan clan
Aktivan clan

Broj komentara : 142
Registration date : 2007-12-26

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Vosak, krema ili laser

Komentar  pLaV00kA_LmY on Sun Jan 06, 2008 2:58 am

Ma vala proklinjem svaki put zensko stvorenje kad uzmem brijac u ruku Very Happy
Covjece...kako mi imamo vise posla Very Happy
avatar
pLaV00kA_LmY

Broj komentara : 28
Age : 29
Location : Zenica
Registration date : 2008-01-06

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: Vosak, krema ili laser

Komentar  Sponsored content


Sponsored content


Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu